Lees voor

Voor de bevrijding van Europa is 75 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. Met de tentoonstelling 'Hij of Ik' staat het NMM in 2020 stil bij deze strijd. Door de ogen van Léo, een Canadees, en Hans, een Duitser, beleef je in de tentoonstelling vanuit persoonlijk perspectief de bevrijding van Nederland.

Een Canadees en een Duitser

Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, zwaaiend met vlaggen.

In de tentoonstelling Hij of Ik belicht het NMM echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging. Dat doen we vanuit twee gezichtspunten: door de ogen van zowel een Canadese, als een Duitse soldaat.

Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit?

Hij of Ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Een Canadees en een Duitser. Hun emoties, hun verhaal.

Léo Major

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman en scherpschutter. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arsenault. Op 6 juni 1944 landt hij met duizenden andere Canadezen op Juno Beach.

Volg Léo in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen zoals de harde strijd om de Schelde, naar plekken waar hij gewond raakte, zijn beste vriend verloor en moedig in zijn eentje Zwolle binnenviel.

Hans Kürten

Hans Kürten (1925 - 2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Beide vindt hij vreselijk, ook omdat hij het liefst monteur wil worden terwijl het regime hem een andere opleiding opdringt. Na een opleiding van een paar maanden moet hij naar het oostfront, Oekraïne.

Aan het oostfront staan hem harde gevechten en zware ontberingen te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’. In oktober 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem. Ook Hans verliest zijn beste vrienden en raakt meerdere malen zwaargewond.

Topstukken

Voor '75 jaar bevrijding' pakken we groots uit. Buiten de speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte, wordt ook onze vaste expositie aangevuld met spectaculaire voer-, vlieg- en vaartuigen, wapens en andere objecten die bij de bevrijding van Europa - direct of indirect - betrokken waren.

Zo halen we een aantal bijzondere voertuigen uit het buitenland: het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig 'Buffalo' en de geduchte Duitse Tiger II tank uit Engeland. Daarnaast komt uit eigen collectie een zeer bijzondere vliegende én bemande bom, de V1 ‘Reichenberg’: waarvan er wereldwijd maar vier over zijn. Eén van de topstukken van de tentoonstelling is een Mercedes G4 (Gelandewagen) uit het wagenpark van Adolf Hitler. Deze en andere topstukken zijn vanaf 14 februari 2020 te zien.

Hij of Ik belooft een bijzondere tentoonstelling te worden, vol unieke objecten en verhalen. Volg de ervaringen van beide mannen en beleef de bevrijding door de ogen van een Canadees en een Duitser.