Het Garderegiment Grenadiers en Jagers

Tijdens de Nacht van de Militaire Muziek zal de regimentsfanfare Grenadiers en Jagers acte de présence geven. Het Garderegiment Grenadiers en Jagers is een landmachteenheid met een rijke geschiedenis.

Op de Van Alkemadelaan neemt koningin Wilhelmina, in de open auto - in het wit gekleed, het defilé af vanwege het 110-jarig bestaan van het Regiment Grenadiers en Jagers. Bron: NIMH.

Een rijke geschiedenis

De rijke geschiedenis gaat terug tot de oprichting – in 1829 – van de afdeling Grenadiers (lange infanteristen die met handgranaten gooien, met als embleem een springende granaat) en twee bataljons Jagers (in het groen geklede, gespecialiseerde geweerschutters die op de flanken opereren; hun embleem is de jachthoorn). Zij moesten ‘onder het oog van de koning dienen’ en waren daarmee garde-eenheden.

Eigenstandige regimenten

In de loop van de geschiedenis werden de Garde Jagers en de Garde Grenadiers door allerlei omstandigheden vaak samengevoegd en soms ook weer gescheiden. Zo opereerden ze tijdens de Koude Oorlog als eigenstandige regimenten. De Grenadiers en Jagers hebben aan veel bekende conflicten in de Nederlandse militaire geschiedenis deelgenomen. Onder meer tijdens de Belgische Veldtocht, de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog lieten Grenadiers en Jagers van zich horen. Het regiment heeft daardoor een rijke traditie.

Vaandelwacht met vaandel van het Garderegiment Grenadiers bij Paleis Lange Voorhout. Bron: NIMH

Koningscompagnie

Het regiment heeft een sterke band met het koningshuis, die dus teruggaat tot hun oprichting. De latere koning Willem III diende als prins bij de 1e compagnie van het 1e Bataljon Grenadiers. Toen hij later koning werd, kreeg die eenheid de bijnaam ‘koningscompagnie’. Tegenwoordig zet de Alfacompagnie van 11 Infanteriebataljon Air Assault GGJ deze traditie voort. Ze zijn er bijvoorbeeld altijd bij op Prinsjesdag.

Afbeelding van het baretembleem en embleem ondergrond van het Garde regiment infanterie Grenadiers. Bron: NIMH

Regimentsfanfare Garde Genadiers en Jagers

Het huidige regiment bestaat uit het 11e Infanteriebataljon Luchtmobiel, de Staf en de stafcompagnie en natuurlijk de Regimentsfanfare Garde Genadiers en Jagers, die tijdens de Nacht van de Militaire Muziek optreedt. Hun embleem is de combinatie van de jachthoorn en de springende granaat. Het is heden ten dage een luchtmobiele eenheid die overal ter wereld kan optreden. Zo zijn Grenadiers en Jagers in dienst van vrede en veiligheid deze eeuw uitgezonden geweest naar het voormalig Joegoslavië, naar Irak, naar Afghanistan en het meest recent naar Mali.

"Het Garderegiment Grenadiers en Jagers is een landmachteenheid met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de oprichting in 1829." Dirk Staat - Conservator

In aanloop naar de Nacht van de Militaire Muziek delen we verschillende verhalen over de rol van muziek binnen defensie. Meer informatie over de Nacht?

Nacht van de Militaire Muziek