Carol en Eric Fiore

'Eric is finally home'

In de zomer van 2022 kreeg het Nationaal Militair Museum een bijzondere schenking van Carol Fiore, een dame uit Tucson Arizona. Carol is de weduwe van Eric ‘Clone’ Fiore, voormalig F-15-vlieger uit het 32nd Tactical Fighter Squadron (32TFS) ‘The Wolfhounds’ in Soesterberg. Carol en Eric woonden tussen 1985 en 1988 in Soesterberg en Woudenberg. Met deze schenking krijgt de aanwezigheid van het 32TFS ‘The Wolfhounds’ op Soesterberg voor het eerst een gezicht. En Eric is zoals Carol het mooi zegt: “finally home”.

Carol voor het huis in Woudenberg.

Gelukkigste tijd in hun leven

De tijd dat Carol en Eric in Nederland woonden beschrijft Carol als de gelukkigste tijd in hun leven. Vooral Woudenberg heeft haar hart gestolen. Ze woonden daar in een oud huis, met zeker voor Amerikaanse begrippen weinig luxe. Dat was voor haar geen probleem, maar voor hem wel. Dus het werd Apollo, de wijk in Soesterberg die speciaal was gebouwd voor de Amerikaanse militairen en hun gezinnen.

Er woonden ongeveer 2.000 Amerikanen in Soesterberg en omgeving. In hun eigen ‘bubble’, met een eigen school, kerk, sportfaciliteiten, de commissary (de winkel waar Amerikanen geïmporteerde spullen konden kopen) en natuurlijk de MacDonalds drive through, de eerste in Nederland.

De vliegers van het 32nd Tactical Fighter Squadron ‘The Wolfhounds’, voor de F-15 Eagle. Staand op middelste rij, derde van links captain Eric Fiore, callsign ‘Clone’. De mascotte van het squadron, een Ierse wolfshond, ontbreekt uiteraard niet.
De Zulu-hangar met F-15’s (luchtfoto uit 1994).

Vliegbasis Soesterberg

Eric was als F-15-vlieger veel te vinden in de Zulu-hangar, waar hij in die periode verantwoordelijk was voor de verbouwing en het onderhoud. Voor het werk dat hij daar verrichtte ontving hij de Air Force Recommendation Medal. Carol was niet de typische ‘vrouw van’ die meeging op uitzending. Ze heeft haar tijd hier nuttig besteed. Met haar diploma in computer science gaf ze les op de vliegbasis. Niet lang voor het einde van de driejaars term is hun oudste dochter Tia geboren.

Portret van Eric Fiore.
Het graf van Eric Fiore.

'An aviation love story'

Eric Fiore was in de jaren 80, tijdens de Koude Oorlog, vlieger bij de U.S. Air Force. Daarna werd hij testvlieger in de burgerluchtvaart. In 2000 sloeg het noodlot toe toen een testvlucht voor de firma Bombardier in Kansas eindigde in een crash. Twee leden van het testteam waren op slag dood, Eric is later aan zijn verwondingen overleden. Hij is 43 jaar geworden.

De periode dat Eric in het ziekenhuis vocht voor zijn leven heeft Carol verwerkt in een indrukwekkend boek, getiteld ‘Flight through Fire: based on a true aviation love story‘. Sinds die tijd helpt ze ook anderen bij rouwverwerking.

Carol besloot in 2022 dat het tijd werd dat de spullen van Eric een goede bestemming kregen. Haar dochter wees haar op het bestaan van het Nationaal Militair Museum in Nederland. Carol heeft zeer waardevolle herinneringen aan hun periode in Nederland, ze kon zich dan ook geen betere plek voor de spullen van Eric bedenken. Het is voor het eerst dat het NMM zoveel persoonlijke objecten met een onweerlegbare herkomst van het 32TFS een plek kan geven in het museum.

Carol Fiore, Luitenant-kolonel bd Bert van Bemmelen (flight instructor van Eric) en conservator Alfred Staarman tijdens plaatsing objecten op 27 juli 2023.
Vitrine met objecten van Eric Fiore in het Nationaal Militair Museum.

Persoonlijke schenking

De schenking bestaat uit objecten die te maken hebben met Eric Fiore als vlieger. Op zijn flightsuit, helm en helmtas zijn de patches en emblemen te zien die verwijzen naar Soesterberg, de Wolfhounds en de F-15. Maar we hebben ook zijn logboek, een fotoalbum en een Wolfhounds songbook. Alles bij elkaar geeft het een waardevol tijdsbeeld.

Het is een bijzondere schenking, maar wat het echt bijzonder maakt is de schenker: Carol Fiore en haar moedige levensverhaal. Zij heeft nog altijd een bijzondere band met Nederland en ze vindt het belangrijk dat het verhaal van haar man en de Wolfhounds verteld blijft worden. In onze vaste opstelling vind je binnenkort een interview met Carol (themazaal ‘Militairen’). De vitrine met objecten van Eric Fiore is te zien in de vaste expositie, in de themazaal ‘Krijgsmacht’.

Conservator NMM Alfred Staarman
"Dit is een museum over mensen met verhalen. Het verhaal van Carol is een prachtig eerbetoon aan haar man en aan Nederland." Alfred Staarman - Conservator