Vrijwilliger vertelt
De musket

DOOR TOINE DORRESTEIN

In het Nationaal Militair Museum vind je allerlei soorten vuurwapens. Ook vuurwapens uit de Tachtigjarige Oorlog. Musketten die in die tijd werden gebruikt waren heel complex in gebruik: er zijn meer dan veertig handelingen nodig om met het wapen te kunnen vuren. 

Zo moet de loop worden schoongemaakt, het kruit moet erin gestopt worden, de lont moet aangestoken worden, en nog veel meer. De diameter van de loop was van iedere musket anders. Daarom moest de musketier zijn kogels met een speciale tang op maat maken. Dat zie je in de vitrine naast de musket.

Wapencollectie in het NMM

Zoek de verschillen

De kogel en het kruit bewaarde hij in een speciale lederen riem; in de vitrine ligt er een met als bijnaam ‘de 12 apostelen’. Waarom? Omdat hij uit twaalf kruitzakjes bestaat. 

De bovenste wapens zijn eenvoudig en werden gebruikt door gewone soldaten. Daaronder ligt een heel bijzonder exemplaar. De musket is rijk versierd, is kleurrijk en heeft een mooie vorm. Rijke handelaren en hoge officieren droegen zulke wapens bij zich, in tegenstelling tot het ‘gewone volk’. 

Vrijwilliger Toine Dorrestein

Militairen van lagere rang, dus de gewone soldaten, hadden eenvoudige onversierde wapens. Net zoals uniformen: hoe hoger je rang, hoe mooier en chiquer en versierder je erbij loopt.

In de vitrine zie ik van boven naar beneden verschillende musketten. Bovenaan een eenvoudige, van hout gemaakte musket waarmee de soldaat van lage rang zich kon verdedigen. Onderaan de rijkversierde musket van een militair hoog in rang. 

Dromen en hard werken

De musketten zijn gebruikt in de Tachtigjarige Oorlog, waarin Nederland tegen Spanje streed om vrij te worden. Daarin herken ik iets van mijzelf. Door hard werken, doorzetten en bij jezelf blijven kunnen dromen werkelijkheid worden. Ik heb mij op maatschappelijk gebied goed kunnen ontwikkelen en kijk terug op een mooie carrière. Zoals een hogere militair een steeds prachtiger wapen heeft, zo kun jij ook jezelf ontwikkelen als mens! Dat is wat ik anderen ook toewens in het leven. 

"Musketten die in de Tachtigjarige Oorlog werden gebruikt waren heel complex in gebruik. Er zijn meer dan veertig handelingen nodig om met het wapen te kunnen vuren!" Toine Dorrestein - Vrijwilliger NMM

Onze vrijwilligers hebben een groot aandeel in de bezoekerservaring van het museum. Vaak hebben de vrijwilligers een persoonlijke relatie met de krijgsmacht, het museum of een specifiek collectiestuk.

Ook vrijwilliger worden?