Lees voor
Scroll naar beneden

Ga erop uit!

Ontdek zelf de geheimen van het unieke landschap. Te voet, op de fiets of onder begeleiding van een gids.

Park Vliegbasis Soesterberg is een unieke plek in Nederland. Nergens anders vind je een samenspel tussen militair erfgoed, kunst en natuur zoals hier. Ga erop uit en ontdek de basis te voet of per fiets. Het landschap geeft langzaam zijn geheimen prijs: tussen de bomen stuit je zomaar op overblijfselen uit de militaire geschiedenis of kom je kunst tegen in een bunker.

Meer ontdekken over het militaire verleden van Park Vliegbasis Soesterberg? Ga op pad met een gids van het Utrechts Landschap. Klik hier voor meer informatie en reserveren of klik hier om hier een gratis wandelkaart aan te vragen. 

380 hectare natuur en recreatiegebied

Tijd om even stil te staan

Bij het NMM is ook ruimte om stil te staan bij al die mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dat kan in de stiltetuin bij het Luchtmachtmonument , Gedenkteken Luchtvarenden en het Monument der Gesneuvelden meidagen 1940

1923 oprichting Monument der Gesneuvelden

Gebouw 45

Gebouw 45 of het uitzichtpaviljoen Belvedѐre, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland

Het uitzichtpaviljoen, ook wel Belvedѐre genaamd, werd in 1910 gebouwd voor de Haagse automobielfirma Verweij en Lugard. Zij begonnen op de Soesterbergse heide een vliegkamp.

Na het faillissement van de firma nam Defensie in 1913 het vliegkamp over. Het paviljoen kreeg sindsdien verschillende functies zoals EHBO-post en leslokaal.

Gedurende een eeuw veranderde het gebouw, door vele verbouwingen van uiterlijk, maar veel oorspronkelijk materiaal bleef aanwezig. Mede hierdoor kon het oudste luchtvaartgebouw van ons land in 2013 in oude staat worden teruggebracht en doet het nu weer dienst als uitzichtpaviljoen.

1910 Belvedère werd geopend

Radar - wakend over Nederland

De radar die u vanaf het museumterrein goed kunt zien is nog steeds in actieve dienst van de Luchtmacht. Het is een belangrijk onderdeel van de bewaking van ons luchtruim, 24 uur per dag 7 dagen per week.