Lees voor
Scroll naar beneden

De conservator vertelt

Conservator Public History Dirk Staat vertelt over het museum en de collectie.

De wachters van het arsenaal

Bij het betreden van het Arsenaal sta je oog in oog met twee onverschrokken krijgers uit onze vroege vaderlandse geschiedenis. Start je reis door de tijd 3000 jaar vC en beleef, voel en ervaar de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht.

Bataafse ruiter: 50-12 voor Christus

De figuur rechts is een Bataafse ruiter uit de bovenlaag van de samenleving. Zijn wapenrusting geeft dit goed weer: een helm en maliënkolder waren alleen weggelegd voor de allerrijksten. De originele helm en zwaard zijn in de expositie te zien.

Links: geharnaste ridder: 1510-1540

De ridder draagt een harnas in de zogenaamde Maximiliaanse stijl. Ook het kostbare strijdros wordt uitgerust met lichaamsbepantsering. Als wapen heeft de ridder een strijdhamer in zijn hand. 

5000 jaar aan militaire geschiedenis

Dogfight!

In het Arsenaal zijn alle topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis verzameld in een spectaculaire vlucht!

Gloster Meteor F.4 I-69

De Gloster Meteor is de eerste straaljager van de luchtmacht. Door twee straalmotoren is hij aanzienlijk sneller dan propellervliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Als onderscheppingsjager is zijn taak vijandelijke vliegtuigen aanvallen. Maximum snelheid was 940 km/u.

De oudste Terug

Lockheed F-104G Starfighter D-8022

De Starfighter is pijlvormig en heeft zeer korte vleugels. Vanwege zijn vorm wordt hij ook wel een bemande raket genoemd. Zijn topsnelheid is ruim twee keer de geluidssnelheid: 2.400 km/u. Hij is vooral gemaakt om hoogvliegende Russische verkenningsvliegtuigen en bommenwerpers te onderscheppen.

De snelste Terug

Topstuk: Leopard 2A6 gevechtstank

De Leopard 2 was jarenlang het paradepaardje van defensie. Adjudant Gerrit Buurman diende 30 jaar op deze tank en vuurde tijdens een plechtige afscheidsceremonie het laatste schot af.

445 stuks in dienst geweest bij de Landmacht
60.000 KG het zwaarste Arsenaal object

De architect vertelt

Een van de mooiste projecten uit zijn leven, noemt Dick van Wageningen het Nationaal Militair Museum. De architect aan het woord over hoe het gebouw past in de historische omgeving.

35.000 vloeroppervlak
250 m totale lengte